Випускниця вчить школярів бути активними і соціально відповідальними

Творча робота школярів під час тренінгу, жовтень 2015 року

Катерина Клюзко (Kateryna Kliuzko) – виконавчий директор Благодійної фундації “Діти надії і любові” і молода лідерка Молодіжної ініціативи «Серце в долоньках» (Youth NGO “Heart in the Palms”), яка займається вихованням молодого покоління через соціальне волонтерство та інноваційні методики, а також допомагає дітям вразливих верст населення в Україні.

В лютому-березні 2015 року Катерина відвідала США за програмою стажування «Виховання громадянської свідомості молоді в контексті освітньої реформи» (Youth Citizenship: Civic Education Reform in Schools) в рамках Проекту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Навчальні програми професійного зростання».
 

Після повернення з програми Катерина презентувала своїм колегам приклади громадянської освіти та виховання молоді. Протягом семи років Катерина та її колеги працюють із школярами у напрямку неформальної освіти та шляхом тренінгів розвивають внутрішній потенціал та соціальну відповідальність молоді. Останні події в Україні та досвід США допоміг зрозуміти необхідність розробки програми для громадянської освіти дітей в Україні.
 

Внаслідок цього був розроблений пілотний проект під назвою “Школа громадянської участі “Агенти змін” у формі літнього табору для школярів.

В червні 2015 року в школі села Лишня (Київська область) під час літнього табору відбулась перша літня Школа громадянської участі “Агенти змін”. Впродовж двох тижнів 22 школярі вчились навичкам комунікації, обговорювали поняття «громадянське суспільство», «громада», «відповідальна участь», та визначали власні цінності. Літня школа використовувала приклади американських шкіл, базуючись на принципах відкритості, свободи, творчості.

«Новий досвід і знання – це завжди відповідальність. На разі цей досвід дав хороший поштовх і натхнення для реалізації нових проектів та створення і дії першої в Україні школи з громадянської участі “Агенти змін».

Катерина Клюзко, виконавчий директор Благодійної фундації “Діти надії і любові”

На одному з занять школярі малювали  малюнки, долучившись до благодійного аукціону і збору коштів на лікування онкохворого хлопчика. Це навчило дітей як можна залучати кошти для надання допомоги або вирішення соціальної проблеми. По закінченні Школи «Агенти змін» учні разом з вчителями реалізували власні проекти, розроблені для розвитку своєї громади, зокрема, організували волонтерську акцію з прибирання лісу, де поставили табличку для місцевих жителів від Агентів.

18 червня 2015 року Катерина Клюзко разом із школярами і викладачами презентувала представникам Посольства США та Корпусу миру США в Україні. результати Школи «Агенти змін» в культурному центрі Посольства США America House.

Наступної кроком у діяльності «Агентів змін» стало проведення заняття “Цінності в громаді”, організоване в рамках дитячої програми Міжнародного фестивалю сучасного мистецтва ГОГОЛЬФЕСТ у вересні 2015 у співпраці із випускницею цієї ж програми стажування у США Світланою Бабінець, начальником відділу позашкільної освіти Київської міської державної адміністрації.

Успіх пілотного табору спонукав пані Клюзко до співпраці із Національним Центром – Мала академія наук учнівської молоді. Результатом стало введення нового предмету «громадянська освіта» до переліку предметів Малої академії наук з дослідницької та проектної діяльності школярів України. Наступні серії тренінгів школи Агентів змін проводились восени 2015 та навесні 2016 року на базі Міжнародного центру дитячої наукової творчості Малої академії наук України (MANLAB.CAMP).

З 2016 року Міністерство освіти і науки України затвердило проект п.Катерини Клюзко «Школа громадянської активності і волонтерської участі “Агенти змін” як один із напрямків позашкільної освіти Малої академії наук України.

«Новий досвід і знання – це завжди відповідальність, – говорить пані Клюзко.   – Наразі цей досвід дав хороший поштовх і натхнення для реалізації нових проектів та створення і дії першої в Україні школи з громадянської участі “Агенти змін».